Kmeň indiánov z Ekvádora bude spoluvyrábať slovenskú čokoládu
Kmeň indiánov z Ekvádora bude spolupracovať na výrobe slovenskej čokolády. Nitriansky výrobca čokolády založil spoločnú firmu s miestnymi indiánmi z ekvádorského regiónu Taisha s názvom Taisha Chocolate a stal sa spoluvlastníkom pôdy v pralese.
Priamo v Amazonskom pralese postaví centrum pre fermentáciu a sušenie kakaových bôbov. Z tých bude potom v Ivanke pri Nitre vyrábať slovenskú čokoládu, ktorá by mala byť najkvalitnejšia v celom stredoeurópskom priestore. Slovensko sa tak stane prvou z krajín V4, kde sa bude vyrábať čokoláda z najčistejších a najkvalitnejších surovín na svete spôsobom „tree to bar,“ čiže zo stromu po tabuľku čokolády.
Objaviť čisté originálne kakao v ekvádorskom pralese, ktoré nebolo nikdy striekané a nie je ovplyvnené krížením, sa výrobcovi čokolády podarilo v spolupráci so slovenským misionárom z rehole saleziánov, ktorý je v tejto oblasti na misii. Vo februári tohto roka podpísala čokoládovňa Lyra Chocolate s indiánmi z kmeňa Shuarov zmluvu o spolupráci, na podpise sa zúčastnil aj prezident Andrej Kiska. Je to vôbec prvá medzinárodná zmluva, akú kedy indiáni z ekvádorského regiónu Taisha podpísali.
Čokoládu v tabuľkovej forme ochutnali prvý raz až od Slovákov. Ako informovala Katarína Jaklovská z čokoládovne, projekt má aj sociálny rozmer, pretože časť peňazí pôjde na podporu rozvoja ekvádorského regiónu Taisha.
Sledujte novinky z Nitry na Facebooku, Instagrame, alebo ich odoberajte cez e-mail.
K téme
Témy
Najčítanejšie za týždeň
Neprehliadnite
Máte tip na článok? Napíšte nám TU
Sledujte novinky z Nitry na:
Facebooku NitraDen.sk
Instagrame @nitraden.sk
...alebo ich odoberajte cez e-mail: