Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
Knihkupectvo_pod_vrskom_nitra.jpg
Lucia Bihuncová, © NitraDen.sk, iDen Media s.r.o.
12. júla 2017 Správy NitraIné správy z Nitry od NitraDen.skSITA, © SITA 2017

Mesto predalo budovu v centre, zaniklo kníhkupectvo, ktoré v nej bolo 27 rokov

Historická budova na Kupeckej 7 v centre Nitry sa vyprázdnila. Mesto ju v novembri 2016 predalo na základe rozhodnutia poslancov vo verejnej súťaži ako prebytočný majetok.

Budovu kúpila za 831-tisíc eur firma properex, s. r. o. Nový majiteľ dal výpoveď z nájmu všetkým prevádzkam, ktoré tam sídlili. Svoje brány zatvoril aj jeden z najstarších obchodov v Nitre – Kníhkupectvo pod Vŕškom, ktoré tam fungovalo 27 rokov.

Dvojpodlažnú budovu z roku 1890 mesto zaradilo medzi dubiózny majetok v roku 2008. Jej predaj odôvodnilo zlým stavom budovy a tým, že nemá peniaze na jej opravu. Majiteľ Kníhkupectva pod Vŕškom Igor Rjabinin povedal, že po predaji budovy výpoveď z nájmu očakávali.

„To, čo mňa prekvapuje a čo stále neviem pochopiť, je, prečo mesto takú budovu na takom mieste označí za prebytočný majetok a predá ju. To je z môjho pohľadu nepochopiteľné,“ povedal Rjabinin a dodal, že očakával, že mesto sa kníhkupectvu pokúsi nejakým spôsobom pomôcť.

„Myslím si, že za tie dlhé roky videlo, že naše kníhkupectvo nebol iba obyčajný obchod, kde sa predávali knihy, ale že to bolo miesto, kde to proste žilo, kde sa dialo veľa akcií. Robili sme akcie nielen vo vnútri, ale aj vonku na ulici, bolo to pre celé mesto,“ povedal. Upozornil na to, že centrum mesta je vymreté a práve podujatia mu dodávajú život.

Viceprimátor a zároveň predseda Výboru mestskej časti Staré mesto Ján Vančo povedal, že je proti predávaniu mestských budov v centre Nitry. „Keď odtiaľ miznú prevádzky, ktoré tam boli 27 rokov, nie je to dobré. Možno zámer podnikateľa prinesie život do budovy. My sa snažíme, aby sme sa takým prevádzkam, akou bolo Kníhkupectvo pod Vŕškom, pokúsili v rámci našich možností nájsť nejaký iný priestor, ktorý by im vyhovoval,“ hovorí Vančo.

Majiteľom kníhkupectva sa podľa svojich slov snažil pomôcť nájsť iné voľné priestory na Kupeckej ulici a na pešej zóne, no vytypované objekty boli obsadené. Východisko našli majitelia kníhkupectva v presune časti kníh do kaviarne Libresso a Antikvariátu pod Vŕškom, ktoré prevádzkujú v inej budove na Kupeckej ulici. Priestory v súčasnosti rekonštruujú, ich kapacita je však obmedzená a zmestí sa tam len torzo kníh.
Nový majiteľ budovy na Kupeckej 7 svoje zámery neprezradil. Radnicu len informoval, že s najväčšou pravdepodobnosťou bude z budovy polyfunkčný objekt, no bližšie svoje zámery nešpecifikoval.

Sledujte novinky z Nitry na Facebooku, Instagrame, alebo ich odoberajte cez e-mail.

K téme

Témy

Najčítanejšie za týždeň

Neprehliadnite

Bezplatné novinky z Nitry raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Máte tip na článok? Napíšte nám TU

Copyright © NitraDen.sk Všetky práva vyhradené. NitraDen.sk si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku, jeho častí a zverejnených fotografií.

X