Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
Ars_organi_eivind_berg.jpg
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Ars Organi Nitra
25. mája 2017 Správy NitraIné správy z Nitry od NitraDen.skTS, © NitraDen.sk, iDen Media s.r.o.

Na nórskom organovom večere v Nitre zazneli dva najťažšie Bachove chorály

V rámci 10. ročníka medzinárodného organové festivalu Ars Organi Nitra sa uskutočnil v poradí už štvrtý koncert. V nedeľu 21. mája zahral vydarený organový koncert v evanjelickom kostole sv. Ducha mladý nórsky organista Eivind Berg, ktorý v súčasnosti študuje na Hudobnej univerzite vo Viedni.

Po úvodnej skladbe ešte zo 14. storočia, ktorá patrí k najstarším dielam pre organ, zazneli skladby Johanna Sebastiana Bacha. Virtuózne Prelúdium a fúga in D, ako i dva najťažšie Bachove chorály Vater unser im Himmelreich a Jesus Christus, unser Heiland zahral s ľahkosťou. Suverénnosť bolo cítiť i v ďalších dvoch skladbách autorov Egila Hovlanda a Edvarda Griega, ktorí reprezentovali nórsku tvorbu. Nórsky umelec hral na Slovensku po prvýkrát a v Nitre sa mu veľmi páčilo.

Budúcu nedeľu 28. mája uzavrie tohtoročný festival ARS ORGANI koncert vynikajúceho francúzskeho organistu v Piaristickom kostole sv. Ladislava. Johann Vexo, ktorý je organistom v parížskom Notre-Dame a titulárnym organistom v katedrále v Nancy, si pripravil pestrý a náročný program pozostávajúci z diel J. S. Bacha, Ch.-M. Widora, C. Francka, J. Alaina, L. Vierna a M. Duruflé. Viac info TU.

Sledujte novinky z Nitry na Facebooku, Instagrame, alebo ich odoberajte cez e-mail.

K téme

Témy

Najčítanejšie za týždeň

Neprehliadnite

Bezplatné novinky z Nitry raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Máte tip na článok? Napíšte nám TU

Copyright © NitraDen.sk Všetky práva vyhradené. NitraDen.sk si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku, jeho častí a zverejnených fotografií.

X