Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
Petzvalova_ulica_maps.google.sk_.jpg
8
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
maps.google.sk
6. marca 2017 Zaujímavosti od NitraDen.sk© NitraDen.sk, iDen Media s.r.o.

Pôvod názvov ulíc v Nitre: Petzvalova ulica, Klokočina

V Nitre je veľa ulíc, ktoré sú pomenované po významných osobnostiach dejín. Mnohé z tých mien sú však najmä mladšej generácii relatívne málo známe. Pripravili sme si pre vás seriál o pôvode názvov jednotlivých ulíc. Viete, po kom je pomenovaná Petzvalova ulica?

Jozef Maximilián Petzval (alebo Pecval) bol slovenský fyzik, matematik a vynálezca. Pokladá sa za zakladateľa modernej optiky a fotografie. V roku 1840 dokončil návrhy dvoch objektívov – portrétového a krajinkárskeho. Jeho vynález objektívov má mimoriadny svetový význam. Objektív, ktorý skonštruoval vďaka presným výpočtom v roku 1840, umožnil 16-násobne vyššiu priepustnosť svetla. To v praxi znamenalo, že samotná expozícia fotografickej platne trvala menej ako minútu, pričom predtým to bolo päť až 30 minút, v závislosti od počasia, resp. svetelných podmienok, počas ktorých sa fotografovaný objekt nesmel pohnúť. Preto je Petzval pokladaný za zakladateľa modernej fotografie. Ďalej navrhol konštrukcie osvetľovacích a premietacích prístrojov, dvojoký ďalekohľad, zrkadlovú Petzvalovu lampu, kde je maximálne možné využitie svetelnej energie, zdokonalil mikroskop.

Sledujte novinky z Nitry na Facebooku, Instagrame, alebo ich odoberajte cez e-mail.

K téme

Témy

Najčítanejšie za týždeň

Neprehliadnite

Bezplatné novinky z Nitry raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Máte tip na článok? Napíšte nám TU

Copyright © NitraDen.sk Všetky práva vyhradené. NitraDen.sk si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku, jeho častí a zverejnených fotografií.

X