Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
ZŠ Tulipánová, škola, deti,
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
ilustračné: SITA
9. júna 2016 Správy NitraIné správy z Nitry od NitraDen.skSITA, © SITA 2016

Školu s narušenou statikou opravujú, časť budovy spadla

Mesto Nitra rekonštruuje Základnú školu Tulipánová, ktorá má narušenú statiku. Naliehavosť a vážnosť problému sa ukázala počas opráv, pretože časť budovy druhého stupňa základnej školy spadla.

Deti sa v škole neučia od 29. februára, dočasne ich presunuli do budovy Slovenského plynárenského priemyslu na neďalekej Vodnej ulici. Havária sa stala v polovici mája. Mesto zverejnilo vo vestníku verejného obstarávania informáciu o zákazke na statické zabezpečenie stavby priamym rokovacím konaním firme PP Invest s.r.o. v hodnote 650-tisíc eur. Nevypísanie verejnej súťaže zdôvodnilo časovou tiesňou a tým, že ide o neočakávanú mimoriadnu udalosť, následkom ktorej by mohli byť ohrozené životy ľudí, ich zdravie a majetok.

Ako sa píše vo vestníku, 16. a 17. mája došlo k deštrukcii statických prvkov na nosných strešných a obvodových častiach stavby druhého stupňa ZŠ, následne sa uvoľnila časť konštrukcie a spadla. „Zlyhala časť nosného piliera, kde v okolí hlavice piliera a uloženia stropu v naviazaní na obvodový múr došlo k prasknutiu a následnému zmršteniu obvodovej konštrukcie. Spôsobilo to uvoľnenie časti stropnej a obvodovej konštrukcie, sčasti následne jej pád,“ uvádza mesto vo vestníku. Na miesto ihneď privolali statika, ktorý identifikoval riziko ďalšej deštrukcie a náhleho kolapsu celej stavby. Zároveň navrhol opatrenia na okamžité statické zaistenie budovy.

Mesto k havárii poskytlo len stručné stanovisko. Na otázku, prečo problém so statikou pavilónu neriešilo už dávno, neodpovedalo. „Počas rekonštrukcie školy sa deti od 29. februára učia v budove SPP a vôbec neboli priamo ohrozené počas problémov so statikou. Rekonštrukcia sa týka pôvodných pavilónov II a III, ktoré budú naďalej dvojpodlažné,“ napísal Andrej Jančovič z nitrianskej radnice. Dodal, že práce sa majú skočiť k 1. septembru a v pláne je aj výstavba telocvične.

Nevyhovujúci technický stav pavilónov Základnej školy Tulipánová je známy už niekoľko rokov. Už v roku 2008 mesto pristúpilo pre narušenú statiku k zbúraniu dvoch pavilónov – v jednom boli špeciálne učebne a v druhom telocvičňa. Na ich mieste postavili novú dvojpodlažnú budovu, ktorú otvorili v septembri 2010.

Sledujte novinky z Nitry na Facebooku, Instagrame, alebo ich odoberajte cez e-mail.

K téme

Témy

Najčítanejšie za týždeň

Neprehliadnite

Bezplatné novinky z Nitry raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Máte tip na článok? Napíšte nám TU

Copyright © NitraDen.sk Všetky práva vyhradené. NitraDen.sk si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku, jeho častí a zverejnených fotografií.

X