Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
počítač
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
pixabay.com
8. januára 2016 Správy NitraIné správy z Nitry od NitraDen.skTS, © NitraDen.sk, iDen Media s.r.o.

Elektronická komunikácia s Colným úradom Nitra bude od pondelka obojsmerná

Od pondelka 11. januára začína Colný úrad Nitra s daňovými subjektmi v oblasti správy spotrebných daní obojsmernú elektronickú komunikáciu. Všetky dokumenty bude colný úrad zasielať už len elektronicky. Zavedením takejto komunikácie sa výrazne zvýši komfort platiteľov dane pri plnení ich daňových povinností.

Obojsmerná komunikácia sa netýka len subjektov, ktoré musia povinne elektronicky komunikovať, ale aj tých daňových subjektov, ktoré o to finančnú správu požiadali alebo tak urobia v budúcnosti. Podnikateľom, daňovým poradcom, advokátom a zástupcom daňových subjektov, ktorí sú platiteľmi DPH a musia s finančnou správou komunikovať povinne elektronicky, budú všetky dokumenty doručované colným úradom už len v elektronickej forme.

S obojsmernou elektronickou komunikáciou daňovníka a colného úradu súvisí vytvorenie osobnej schránky a osobného účtu daňovníka. Všetky prijímané a odosielané dokumenty budú evidované v elektronickej forme a následne sprístupnené v spise daňového subjektu v rámci osobnej internetovej zóny na portáli finančnej správy (FS).

V súvislosti s týmito zmenami upozorňuje colný úrad daňové subjekty, aby si preverili, či nimi určené osoby na prácu na portáli FS majú splnomocnenie aj na prijímanie dokumentov (ktoré má štandardne len konateľ alebo štatutár spoločnosti). V prípade, že takéto oprávnenie nemá v spoločnosti nikto, nebude možné prijímať elektronické zásielky doručované colným úradom, čo môže daňovým subjektom spôsobiť množstvo problémov. V prípade, ak k subjektu nie je autorizovaný žiadny používateľ s neobmedzeným prístupom k službám portálu FS, je nutné zo strany subjektu pre prístup k uvedeným službám zabezpečiť registráciu a autorizáciu oprávnenej osoby na portáli FS.

Viac informácií, ako aj príručku s jednoduchým návodom, ako môžete využívať elektronické služby finančnej správy, nájdete na stránke www.financnasprava.sk v časti Elektronické služby. Aktuálne informácie týkajúce sa obojsmernej elektronickej komunikácie sú zverejňované v časti Infoservis. V prípade potreby môžete využiť aj kontaktné centrum finančnej správy na tel. čísle 048/43 17 222, kontaktný formulár alebo komunikovať priamo s príslušnými útvarmi colného úradu.

Sledujte novinky z Nitry na Facebooku, Instagrame, alebo ich odoberajte cez e-mail.

K téme

Témy

Najčítanejšie za týždeň

Neprehliadnite

Bezplatné novinky z Nitry raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Máte tip na článok? Napíšte nám TU

Copyright © NitraDen.sk Všetky práva vyhradené. NitraDen.sk si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku, jeho častí a zverejnených fotografií.

X