Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
katapult
3
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
28. októbra 2015 Podujatia a akcie Nitra od NitraDen.skTS

Skupina Katapult oslávi 40 rokov existencie aj koncertom v Nitre

Výnimočným, celoročným turné oslávi Katapult štyridsať rokov trvania svojej existencie. Turné je rozdelené na jarnú, letnú a jesennú  časť a skupina navštívi všetky mysliteľné priestory, kde po celú dobu svojej existence vystupovala. A medzi nimi bude aj Nitra.

Za uplynulých štyridsať rokov pesničky Katapultu zľudoveli, ich koncerty navštevuje dnes už troj až štvorgeneračné publikum, a tak sa stal Katapult doslova rodinnou kapelou. “Je to viac, ako som si kedysi mohol   priať. Je to vlastne najväčšia pocta, ktorú môže akákoľvek  kapela na celom šírom svete dosiahnuť,“ hovorí Olda Říha, líder kapely. Dodáva: „Vedľa príbehov zo života ľudí, ktoré spievame v našich piesniach a ktoré fanúšikovia doslova prežili, alebo tí mladší ešte len prežijú, je to tiež určite tým, že sme po celú dobu nezmenili svoj   image a chovanie či už na javisku, alebo v súkromí. Katapultu možno   proste veriť – je to naozaj pravdivý príbeh“.

Mnohoročnú kariéru Katapultu postihli v jeho histórii dva tvrdé, existenčné údery. Od roku 1980 do roku 1985 nesmela skupina nahrávať nové dosky a jej meno sa nesmelo objaviť v žiadnom z vtedajších médií. Skupina tiež dostala zákaz verejného vystupovania striedavo v rôzných krajináchch a tiež v Prahe. V roku 2009 zomrel basgitarista Jiří Šindelář. Z pôvodnej zostavy Katapultu zostal Říha sám. Predtým v roku 2007 nečakane zomrel v 61 rokoch aj bubeník Katapultu Anatoli „Tolja“ Kohout, ktorý v kapele s prestávkami pôsobil už od jej založenia.

katapult1

Říha však koncom roku 2009 kapelu obnovil so spoluhráčmi o generáciu mladšími. A podaril sa zázrak. V roku 2010 skupina vydala novinkový album Radosti života a väčšina piesní z nej sa stala hitmi. Fanúšikovia vzali Říhových nových spoluhráčov za svojich a čo je ešte dôležitejšie, nové hity sa vyrovnali tým legendárnym. Katapult v pôvodnom zložení Říha – Šindelář –   Kohout sa tak stal legendou, na ktorú sa nedá zabudnúť a obnovený Katapult s basákom Andy Budkou a bubeníkom Ondřejem Timplem si nesmiernou energiou na svojich koncertoch vybudoval späť miesto tam, kam v československej hudobnej scéne patrí.

Fanúšikmi bezhranične milovaná skupina, o ktorej sa pred rokmi písalo, že svojim jednoduchým rockom „rozdelila národ“, po celú svoju štyridsaťročnú kariéru nikdy neopustila svoj klasický rockový štýl ulice postavený na bluesových základoch a civilnom prejave. Ulica sa stala hlavným námestím, dvojnásobným Zlatým slávikom, ktorý predáva viac než milión nosičov a odohral cez 7 000 koncertov.

Kapela teraz oslavuje svoje štyridsiate narodeniny a rozhodla sa štyri desaťročia na hudobnej scéne osláviť celoročným turné. V rámci neho zavíta aj do Nitry, kde odohrá svoj koncert 12. novembra v PKO.

a3

Sledujte novinky z Nitry na Facebooku, Instagrame, alebo ich odoberajte cez e-mail.

K téme

Témy

Najčítanejšie za týždeň

Neprehliadnite

Bezplatné novinky z Nitry raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Máte tip na článok? Napíšte nám TU

Copyright © NitraDen.sk Všetky práva vyhradené. NitraDen.sk si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku, jeho častí a zverejnených fotografií.

X