Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
DVONÈ: Rozhovor pre agentúru SITA
DVONÆ: Rozhovor pre agentúru SITA Predseda ZMOS-u (Združenie miest a obcí Slovenska) Jozef Dvonè poèas rozhovoru pre agentúru SITA. Bratislava, 5. december 2012. Foto: SITA/Marián Peiger
17. októbra 2013 Správy NitraPolitika od NitraDen.skSITA, © SITA 2013 SITA/AP

Primátor Dvonč príde o jeden plat za členstvo v rade poisťovne

Dvonč si chybu priznáva a sankciu akceptuje

NITRA 17. októbra – O jeden mesačný plat príde primátor Nitry Jozef Dvonč (Smer-SD) za to, že bol členom Dozornej rady Komunálnej poisťovne, a.s. Rozhodli o tom dnes mestskí poslanci. Zároveň zastavili voči Dvončovi konanie vo veci ochrany verejného záujmu. Členom dozornej rady poisťovne sa Dvonč stal 18. marca ako predstaviteľ Združenia miesta a obcí Slovenska (ZMOS). Je to v rozpore s ústavným zákonom o ochrane verejného záujmu pri výkone funkcií verejných funkcionárov. Členstva sa vzdal listom z 30. júna. Dnes si chybu priznáva. „Stala sa v tomto prípade chyba, možno som ja podcenil situáciu, že som si celkom nepreveril veci, ktoré som si mal preveriť. Beriem to ako fakt, je to ústavný zákon a musím sa s tým vysporiadať,“ povedal pre médiá. Podľa svojich slov „nedomyslel to, že ide o subjekt, ktorý podniká v oblasti poisťovníctva,“ pretože mesto Nitra má makléra a nekontaktuje sa priamo s poisťovňami.

Pôvodne predložený návrh na zastupiteľstve počítal len so zastavením konania voči Dvončovi. Sankciu vo výške mesačného platu stanovil až pozmeňujúci návrh poslankyne Renáty Kolenčíkovej (Smer-SD). „Riešili sme to na poslaneckom klube Smeru-SD a boli na to rôzne názory. Podľa právnej analýzy, ktorú sme si dali vypracovať, sme si mysleli, že by bolo vhodné, aby tam nejaká sankcia bola,“ povedala Kolenčíková pre médiá a podotkla, že Dvonč za členstvo v dozornej rade nezobral žiadnu odmenu. Poslanci v uznesení konštatovali, že primátor si nesplnil oznamovaciu povinnosť, keďže neoznámil mestu Nitra, že je v dozornej rade Komunálnej poisťovne.

Dvonč podotkol, že ako predseda ZMOS-u sa stretáva s predstaviteľmi Komunálnej poisťovne, Kooperativy aj ich matkou Vienna Insurance Group. „Vienna Insurance Group postavila vo Viedni 18-tisíc nájomných bytov a Bratislava a Nitra mali určitú šancu, aby sa v rámci investícií, ktoré má možnosť robiť táto poisťovňa, takéto nájomné byty postavili aj v týchto mestách, takže možno aj tam bol zámer, aby sme boli bližšie v kontakte,“ uviedol Dvonč.

Sledujte novinky z Nitry na Facebooku, Instagrame, alebo ich odoberajte cez e-mail.

K téme

Témy

Najčítanejšie za týždeň

Neprehliadnite

Bezplatné novinky z Nitry raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Máte tip na článok? Napíšte nám TU

Copyright © NitraDen.sk Všetky práva vyhradené. NitraDen.sk si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku, jeho častí a zverejnených fotografií.

X