Vodohospodári začali čistiť Janíkovský kanál, náklady dosiahnú takmer 20-tisíc
Podľa vodohospodárov je dôležité, aby bol kanál stále čistý a dostatočne hlboký na odvedenie dažďových zrážok aj v čase povodní
Vodohospodári začali dnes čistiť Janíkovský kanál v nitrianskej mestskej časti Chrenová. „Z hľadiska ochrany pred povodňou je tento kanál takpovediac neuralgickým prvkom, a to najmä v zastavanej časti nitrianskeho Agrokomplexu i celého sídliska Chrenová, ale aj letiska v Janíkovciach. Pri povodňových prietokoch v rieke Nitra sa vzduje hladina Janíkovského kanála, ktorý potom bezprostredne ohrozuje túto nitriansku mestskú časť,“ vysvetlil hovorca Slovenského vodohospodárskeho podniku Ľuboš Krno.
Podľa vodohospodárov je dôležité, aby bol kanál stále čistý a dostatočne hlboký na odvedenie dažďových zrážok aj v čase povodní. Vodohospodári zistili, že na jeho 600-metrovom odkrytom úseku sa usadila už 80-centimetrová vrstva nánosov, rozhodli sa preto túto časť prečistiť. Sedimenty vybagrujú na breh, odkiaľ si ich pracovníci Západoslovenských vodární a kanalizácií odvezú na svoju skládku sedimentov pri čistiarni odpadových vôd. „Počas nasledujúcich siedmich týždňov odstránia z koryta tohto vodného toku zhruba tisíc metrov kubických sedimentov,“ uviedol Krno s tým, že náklady dosiahnu necelých 20-tisíc eur. Povodňové škody v prípade zaneseného kanála by však boli podľa vodohospodárov určite vyššie.
Janíkovský kanál je ľavostranný prítok rieky Nitry, ktorý je po 5,5-kilometrovom voľnom profile ukrytý v podzemnom odvodňovacom kanáli. Kanál slúži predovšetkým pre Západoslovenskú vodárenskú spoločnosť na odvádzanie dažďových vôd z nitrianskeho sídliska Chrenová ako aj celého areálu Agrokomplexu a objektov i parkovísk tamojších veľkých nákupných stredísk.
Sledujte novinky z Nitry na Facebooku, Instagrame, alebo ich odoberajte cez e-mail.
K téme
Témy
Najčítanejšie za týždeň
Neprehliadnite
Máte tip na článok? Napíšte nám TU
Sledujte novinky z Nitry na:
Facebooku NitraDen.sk
Instagrame @nitraden.sk
...alebo ich odoberajte cez e-mail: