Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
Tipy na články: [email protected] / 0918 378 828
Vinna pivnica kalvinpub.sk
ilustračné
29. mája 2016 Správy NitraIné od NitraDen.skSITA, © SITA 2016

Výrobcovia vína z nitrianskeho regiónu súťažili, podľa odborníkov sú najlepšie tieto

Aktuálny vinársky ročník praje sladším vínam. Pre nižší obsah kyselín mnohé vína nebudú vhodné na dlhodobú archiváciu.

NITRA 29. mája – Aktuálny vinársky ročník 2015 praje najmä sladším vínam. Vďaka slnečnému počasiu majú mnohé vína vyšší obsah cukru. Z tohto dôvodu však boli náročnejšie na spracovanie. „V mnohých vínach je menej kyselín, čo spôsobuje, že tieto vína nie sú vhodné na dlhodobú archiváciu,“ povedal Daniel Balko zo združenia Nitrianska vínna cesta. Mrazivých dní bolo minulý rok veľmi málo, ľadového vína sa preto vyrobilo menej.

Kvalitu vín ročníka, ktorý prichádza na trh, porovnávala súťaž Ročníkové vína 2015. Súťažili v nej len vína vyrobené z hrozna, ktoré sa urodilo na území Nitrianskeho kraja. „Keďže táto súťaž je v máji a mnohé súťaže sa konajú už skôr, pravidelne tu máme vína, ktoré už získali rôzne ocenenia. Táto súťaž je teda porovnávaním tej najvyššej kvality v rámci kraja,“ povedal spoluorganizátor súťaže Daniel Balko.

Do súťaže sa zapojilo 14 výrobcov z nitrianskeho regiónu. Šampiónom sa stalo suché Chardonnay od Poľnohospodárskeho družstva Mojmírovce. Odborná komisia udelila v rôznych kategóriách sedem zlatých medailí, 23 strieborných a 17 bronzových.

Najlepšími červenými vínami sa stali Alibernet z Pivnice Radošina a Cabernet Sauvignon z Pivnice Bacchus, v kategórii ružových vín uspel Cabernet Sauvignon od Poľnohospodárskeho družstva Mojmírovce. Zlatú medailu v kategórii vín s vyšším zostatkovým cukrom získalo Chardonnay od výrobcu Vinidi. „Vyšší obsah cukru mali aj také odrody, pri ktorých naň nie sme až tak zvyknutí. Aj preto sme mali pomerne veľké zastúpenie v kategóriách polosuchých a polosladkých vín,“ podotkol Balko.

Novinkou súťaže bola tento rok laická komisia zložená zo zástupcov médií, ktorej hodnotenie sa nezapočítavalo do výsledkov. Cieľom bolo porovnať, ako hodnotia vína odborníci a ako laici. „Rozdiel bol v tom, že laici dobrým vínam dávali oveľa vyššie hodnotenia ako odborná komisia a pri vínach, ktoré im nechutili, dávali oveľa nižšie hodnotenie. Hlavným kritériom u nich bola chuť vína,“ povedal Balko.

Odporúčané články

Témy

Najčítanejšie za týždeň

Bezplatné novinky z Nitry raz týždenne:

Copyright © NitraDen.sk Všetky práva vyhradené. NitraDen.sk si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku, jeho častí a zverejnených fotografií.

OK

Používaním tejto stránky súhlasíte s ukladaním cookies. Viac info tu...

X