Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
Doctor honoris causa spu.jpg
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
SPU
17. júna 2017 Správy NitraIné správy z Nitry od NitraDen.skTS, © NitraDen.sk

Slovenská poľnohospodárska univerzita udelila čestný doktorát dvom zahraničným profesorom

Na SPU v Nitre sa 15. júna uskutočnilo slávnostné zasadnutie Vedeckej rady SPU v Nitre, rozšírené o vedecké rady fakúlt, ktoré sa konalo pri príležitosti udelenia titulu Doctor honoris causa dvom medzinárodne uznávaným osobnostiam pedagogického a vedeckého života.

Na návrh Vedeckej rady SPU bol udelený čestný titul prof. dr. hab. inż. Włodzimierzovi Sadymu, rektorovi Poľnohospodárskej univerzity v Krakove. Fakulta biotechnológie a potravinárstva SPU v Nitre si čestným doktorátom uctila akademika prof. Dr. M.Sc. Ivana Krefta, Ph.D., z Ústavu výživy v Ľubľane.

Slávnostná inaugurácia sa uskutočnila v aule SPU a zúčastnili sa na nej významné osobnosti akademického, spoločenského a kultúrneho života, medzi nimi štátna tajomníčka MŠVVaŠ Oľga Nachtmannová a veľvyslankyňa Slovinskej republiky v SR Bernarda Gradišnik.

Prof. Włodzimierzovi Sadymu bol titul udelený za aktívnu spoluprácu pri rozvoji univerzity vo vedeckovýskumnej a vzdelávacej činnosti. Jeho hlavné vedecké záujmy zahŕňajú problematiku pestovania plodín, hnojenia a minerálnej výživy rastlín vrátane obohatenia obsahu stopových prvkov a zníženia kontaminácie úrody dusičnanmi a ťažkými kovmi, ako aj produkcie zeleniny s vysokou nutričnou a biologickou hodnotou.

Prof. Ivana Krefta navrhla na ocenenie FBP za aktívnu spoluprácu pri rozvoji univerzity a osobný prínos k realizácii vedeckej spolupráce. Je uznávaným odborníkom v oblasti genetiky a fyziológie rastlín, výskumu tkanivových kultúr. Je autorom prvej slovinskej vysokoškolskej učebnice genetiky, priekopníkom elektroforetických analýz pre výskum genetického polymorfizmu. Jeho vedecký prínos spočíva v prehĺbení základného poznania v odbore genetických a fyziologických aspektov zvyšovania potravinárskej kvality plodín. Podieľal sa na vývoji a zlepšovaní metód výskumu distribúcie sekundárnych metabolitov, mikroprvkov, bielkovín, škrobu, vlákniny, ako aj ultraštrukturálnej charakteristiky semien. S SPU spolupracuje už dlhodobo, ako zahraničný expert sa spolupodieľal aj na budovaní Výskumného centra AgroBioTech.

Prof. W. Sady sa vo svojom príhovore zameral na vyzdvihnutie vzájomnej plodnej spolupráce vzdelávacieho či vedeckého charakteru medzi odborníkmi oboch univerzít, oblasti a okruhy zamerania spoločného výskumu, ako aj kreovanie medzinárodných študijných programov, organizáciu odborných podujatí, realizáciu mobilít, študentských aktivít a pod.

Prof. I. Kreft vo svojom príhovore akcentoval najmä vedeckovýskumnú spoluprácu, okrem iného aj spoločne riešený bilaterálny projekt na SPU a Univerzite v Ľubľane, v rámci ktorého sa odborníci zamerali na problematiku výskumu pseudocereálií vhodných pre prípravu potravín s preukázateľným pozitívnym účinkom na ľudské zdravie, vhodnosť takýchto potravín aj vo výžive ľudí s potravinovou intoleranciou, znovuobjavenie pohánky a jej zaradenie do jedálnička dnešnej populácie a potravinové využitie jej výnimočných vlastností.

K téme

Témy

Najčítanejšie za týždeň

Neprehliadnite

Bezplatné novinky z Nitry raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Máte tip na článok? Napíšte nám TU

Copyright © NitraDen.sk Všetky práva vyhradené. NitraDen.sk si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku, jeho častí a zverejnených fotografií.

X