Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
Tipy na články: [email protected]
Hlavny cokolatier karol styblo hlada nove kreativne riesenia recepty a zaujimave chute.jpg
Hlavný čokolatier Karol Stýblo hľadá nové, kreatívne riešenia, recepty a zaujímavé chute.
18. marca 2016 Lokálni výrobcovia od NitraDen.skJana Schlarmannová, © NitraDen.sk, iDen Media s.r.o, foto: -dod-

Nitriansky výrobca čokolády plánuje otvoriť výrobný závod v Karibiku

Oscarom v gastronómii sa môžu popýšiť Nitrania z Lyra Chocolate, ktorým učarovala chuť čokolády. Vyrábajú ju od roku 2012 a výsledkom ich práce je kvalita aj lahodná chuť. Z celosvetovej súťaže Great Taste Awards si opakovane odniesli najvyššie ocenenie. V Nitre vyrábaná čokoládka Mandala aj dražované výrobky Absolut si získali medzinárodných odborníkov v slepých ochutnávkach. Dnes svoju výrobu v Ivanke pri Nitre rozširujú a  plánujú otvoriť fabriku aj v Karibiku. 

História nitrianskych držiteľov prestížnej ceny sa začala písať pred ôsmimi rokmi. K obchodnej činnosti s čokoládou a neskôr aj k samotnej výrobe ich priviedlo práve to, že sami boli „čokoholici“ a čokoládu milovali. Karol Stýblo a Milan Lukáč založili firmu SweetPro, ktorá sa zaoberala dovozom a predajom belgických praliniek a čokolády. Neskôr sa k nim pridal aj Martin Dukát. Ich vzťahy boli dovtedy obchodné, ale keďže si rozumeli nielen pracovne, ale aj ľudsky, dohodli sa na spoločnom podnikaní. Výsledkom tohto spojenia bolo v roku 2012 založenie spoločnosti Lyra Chocolate.

Na plantáži v Kolumbii

Nitrania sa spočiatku orientovali na výrobu malých čokolád ku káve. „Postupne sme dokupovali stroje a náš sortiment sme rozširovali,“ hovorí Martin Dukát. Pri výrobe používali kakaovú hmotu spracovávanú v Belgicku, no na veľtrhu v Nemecku ich zaujala chuť a aróma kolumbijskej  čokolády.  Aby nadviazali užšiu spoluprácu s pestovateľmi a producentmi kakaa z Kolumbie, vycestovali za oceán. „V Kolumbii sme na vlastné oči uvideli prácu na kakaovej plantáži aj vo fabrike na spracovanie čokolády. Plantážnici nás zasvätili do zberu aj celého výrobného procesu. Zistili sme, že to, čo sme z dostupnej literatúry vedeli o pestovaní a spracovávaní kakaových bôbov, sa dosť líši od reality a získali sme tak cenné poznatky.“

Osobnu skusenost nic nenahradi o tom sa presvedcili nitrania v kolumbii. na snimke martin dukat a karol styblo.jpg
Osobnú skúsenosť nič nenahradí. O tom sa presvedčili Nitrania v Kolumbii. Na snímke Martin Dukát a Karol Stýblo.

Nové vedomosti

Pobyt na kakaových plantážach Nitranov mnohému naučil. Dozvedeli sa, za akých podmienok sa dajú pestovať tri druhy kakaových bôbov, aj to, aký vplyv na konečný produkt majú kvalita pôdy, slnečný svit, procesy fermentácie a sušenie bôbov. „Najkvalitnejšia odroda kakaových bôbov je criollo, avšak čisté criollo je veľmi ťažké dopestovať. Má malé výnosy a ľahko podlieha chorobám. 85 až 90 percent svetovej produkcie čokolády je z odrody forastero,  ktoré pochádza z oblasti západnej Afriky. Forasteto je najmenej aromatické, málo kvalitné, ale má najvyššie výnosy a najväčšiu odolnosť voči chorobám. Trinitario je odroda, ktorá vznikla krížením odrody criollo a forastero. Táto odroda je aromatická, kvalitná a aj pomerne dobre odolná,“ vysvetľuje skúsený čokolatiér.

Ocenená kvalita

Vďaka získaným vedomostiam už Nitrania dokážu rozpoznať výberovú kvalitu, ktorú nakupujú do svojich výrobkov. „Celá naša produkcia je trinitario a čiastočne aj criollo s označením Fino de aroma. Medzinárodná organizácia pestovateľov kakaa ICCO so sídlom v Londýne udelila tento titul pre jeho nezameniteľné vlastnosti a výnimočnú chuť. Len približne 7-8% celosvetovej produkcie kakaa môže niesť označenie Fino de aroma,“ upresňuje Martin Dukát.  Vedomosti, skúsenosti, ale aj dôraz na kvalitu zviditeľnili Nitranov vo svete odborníkov. S čokoládkou Mandala zvíťazili v slepých ochutnávkach na Great Taste Awards v Londýne, kde zaujali odborníkov v konkurencii 10-tisíc výrobkov. A čo je podľa slov Martina Dukáta ešte cennejšie, gastronomického Oscara o rok neskôr aj obhájili – s dražovanými výrobkami Absolut získali zlatú hviezdu. Aj vďaka tomu sa dopyt po výrobkoch z Nitry stále zvyšuje. Nitrianska firma v minulom roku spracovala a vyexpedovala 100 ton čokoládových výrobkov a na trh uviedla deväť nových, napríklad dražované výrobky, čokoládové nátierky či čokoládky s cukrom z kokosových kvetov alebo trstinovým cukrom.

Susenie.jpg
Sušenie

Originálne recepty

Nitrania hľadajú v segmente čokolády nové riešenia, za ktorých vývojom je kreativita hlavného čokolatiéra Karola Stýbla. „Dražované výrobky sú originálne tým, že dražujeme na povrch lieskového orechu, mandlí či pistácií dve samostatné vrstvy – nugát aj čokoládu. Je to jedinečný, technologicky veľmi náročný proces, ktorého výsledok však stojí za to.“ Martin Dukát vysvetľuje, že na konečný produkt má veľký vplyv kvalita kakaovej hmoty. „Ľudia si myslia, že čím vyššie percento sa uvádza na obale, tým bude čokoláda kvalitnejšia. Nie je to však tak – výrobca mohol použiť 85 percent nekvalitnej suroviny alebo menej kvalitné prísady.“

Kontakty v zahraničí

Úspechy v celosvetovom meradle, ale aj narastajúci dopyt po výrobkoch čokolatiérov z Lyra Chocolate povzbudili. Hľadajú ďalšie oblasti, odkiaľ by získali kvalitnú surovinu. Nadviazali kontakty aj s pestovateľmi v Peru a v Dominikánskej republike. „Momentálne rozširujeme našu výrobnú prevádzku v Ivanke pri Nitre a v Dominikánskej republike plánujeme otvoriť vlastnú fabriku, v ktorej by sme mohli spracovávať čerstvé kakaové bôby,“ predstavuje smelé plány Martin Dukát.  A pre tých, ktorí vzácne kvalitnú čokoládku z Nitry ešte neochutnali, pridávame informáciu, že vo veľkých obchodných reťazcoch by ste ju hľadali márne. Nitrianski výrobcovia dodávajú svoje výrobky výlučne do menších výberových predajní.

Odporúčané články

Témy

Najčítanejšie za týždeň

Bezplatné novinky z Nitry raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Copyright © NitraDen.sk Všetky práva vyhradené. NitraDen.sk si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku, jeho častí a zverejnených fotografií.

OK

Web obsahuje cookies. Prevádzkovateľ webu nezbiera žiadne osobné údaje, ak nie ste registrovaný. Web obsahuje prvky tretích strán. Viac k: Ochrana osobných údajov a cookies

X