Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
Tipy na články: [email protected] / 0918 378 828
kuracie maso
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
21. apríla 2015 Správy Nitra od NitraDen.skSITA, © SITA 2015 ilustračná: freedigitalphotos.net

Kuracie, v ktorom môže byť salmonela, sa z nitrianskeho veľkoskladu dostalo aj do škôl

České médiá ešte 17. apríla informovali, že do obchodov v Českej republike i na Slovensku sa dostalo kuracie mäso z Poľska, v ktorom zistili baktériu salmonely

Hlbokozmrazené kuracie stehná bez kosti a kože pôvodom z Poľska, ktoré sa objavili vo veľkosklade v Nitre, sa dostali aj do zariadení spoločného stravovania, škôl a predškolských zariadení. Informuje o tom hlavný hygienik Slovenskej republiky Ivan Rovný. Ako sa ďalej uvádza v tlačovej správe Úradu verejného zdravotníctva SR, informácie o tom, že kuracie stehná sa dostali aj k spotrebiteľom, vyplývajú z kontroly, ktorú v pondelok 20. apríla vykonala Regionálna veterinárna a potravinová správa Nitra v spoločnosti v Nitre, do ktorej sa u nás kuracie stehná dostali.

Podľa Úradu verejného zdravotníctva SR ide o „kuracie stehenné rezne bez kosti a kože, hlbokozmrazené, dátum výroby: 31.3. 2015, DMT: 29.3. 2016, šarža 30032015, balenie: VAC 2 kg, krajina pôvodu Poľsko, výrobca: Zaklady Miesne Unimies Sp. z o.o., PL 12030323WE, dodávateľ z Českej republiky firma Twardzik CZ s.r.o., Panska 25/A, Kunovice. Príjemcom zásielky v Slovenskej republike je Sniežik s.r.o., Lahňa 269, 951 24 Čáb“. ÚVZ SR preto požiadal regionálne úrady verejného zdravotníctva na Slovensku, aby skontrolovali zariadenia spoločného stravovania a zamerali sa na kuracie stehenné rezne bez kosti a kože a overili to, či problematický výrobok prevádzky stiahli.

České médiá ešte 17. apríla informovali, že do obchodov v Českej republike i na Slovensku sa dostalo kuracie mäso z Poľska, v ktorom zistili baktériu salmonely. Salmonelu zistila inšpekcia pri laboratórnom vyšetrení mäsa a vydala varovanie cez Rýchly výstražný systém pre potraviny a krmivá (RASFF). Do českej siete sa dostalo vyše 10 ton mäsa v dvojkilových baleniach s minimálnou trvanlivosťou do 29. marca 2016.

Mikróby rodu Salmonella patria medzi patogénne mikroorganizmy. Požitie potraviny, ktorá je kontaminovaná salmonelou, spôsobuje nevoľnosť, bolesti brucha, časté vracanie, silné hnačky a teploty, ktoré sa môžu striedať so zimnicami. Na ochorenie sú veľmi citlivé malé deti, starší ľudia, ale aj osoby s oslabeným imunitným systémom.

Odporúčané články

Témy

Najčítanejšie za týždeň

Bezplatné novinky z Nitry raz týždenne:

Copyright © NitraDen.sk Všetky práva vyhradené. NitraDen.sk si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku, jeho častí a zverejnených fotografií.

OK

Používaním tejto stránky súhlasíte s ukladaním cookies. Viac info tu...

X