Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
Uvod obrazok.jpg
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
1. februára 2016 Diskusia()

BLOG: ÁNO či NIE energetickej agentúre v Nitre, alebo keď sa 25 000 € stratí v rozpočte

Môj záujem kontrolovať hospodárenie mesta na ich super drahom a viac menej sčasti stále nefunkčnom webe (odkaz na web EA zo stránky mesta) v sekcii transparentné mesto ma opäť zase raz presvedčil, že nie je na škodu kontrolovať zmluvy mesta, pretože som narazil na jednu uzavretú medzi mestom Nitra a Energetickou agentúrou (EA) mesta.

Energetická agentúra (EA) v Nitre je z pohľadu občana organizácia, ktorá by mala prinášať mestu výsledný finančný efekt v podobe úspor na základe ich podrobných analýz, projektov a vyhodnotení nákladov na energie v budovách, ktoré sú majetkom mesta. To je môj laický pohľad, ktorý som mal až do zasadnutia mestského zastupiteľstva (MsZ) v Nitre dňa 26.11.2015. Tu poslanec p. Dovičovič v krátkosti opísal ako funguje alebo nefunguje EA v Nitre. (web EA cez stránku mesta). A aby som vás teda nenapínal tu je už fungujúci odkaz na web EA.

Podľa vyjadrenie poslanca p.Dovičoviča a samozrejme citácie niektorých médií boli celkové náklady projektu, na základe ktorého agentúra vznikla takmer 350.000 eur. Z nich 250.000 eur tvoril nenávratný finančný príspevok z EÚ, necelých 74.000 eur poskytlo mesto Nitra a ďalšie zdroje tvorili príspevky Nitrianskej teplárenskej spoločnosti, ktorá platí už len ročný členský poplatok, že vraj vo výške cca 120 eur a Energoprojektu, ktorý z EA vystúpil. Poslanec p.Dovičovič skonštatoval, že väčšinu práce, ktorú agentúra vykázala, by mesto dokázalo vykonať aj samostatne a bez nutnosti financovať chod tejto inštitúcie. (výpis faktúr)

Mňa osobne zarazila jedna vec ako je možné, že dňa 26.11.2015 schválilo mestské zastupiteľstvo návrh na zrušenie EA (viď hlasovanie) s tým, že ukladá prednostovi MsÚ predložiť do konca januára analýzu možností zrušenia EA s minimalizáciou dopadu na rozpočet mesta a o mesiac na to na zasadnutí MsZ dňa 17.12.2015 už hlasovalo 26 poslancov v rámci schvaľovania rozpočtu na rok 2016, kde bola aj položka vo výške 25 000 eur pre EA za pridelenie tohto príspevku v rámci rozpočtu (viď hlasovanie). No a samozrejme rýchlosťou nevídanou dňa 28.1.2016 už aj mesto previedlo zmluvou túto čiastku EA (viď zmluva).

Je to trochu divné buď by v tom malo mať mestské zastupiteľstvo jasno a teda mal niekto navrhnúť zmenu v rámci rozpočtu formou doplňujúceho návrhu a túto položku odtiaľ vyhodiť alebo sa mala táto položka prediskutovať ale toto sa už nedozvieme, keďže zvukové nahrávky mesto zverejňuje až od roku 2016. Ozaj nám zostáva počkať si na výslednú správu ohľadom činnosti EA, ktorú predloží prednosta na najbližšom zasadnutí MsZ a uvidíme čo tá povie verejnosti, poprípade môže táto správa zmeniť názor väčšiny poslancov na efektivitu tejto organizácie a to prípadne rozhodne o jej ďalšom osude.

Pre niekoho to je možno len 25 000 eur, ale pri odpovediach, ktoré občan dostáva, že väčšina požiadaviek je pre nedostatok finančných prostriedkov odsunutá je aj toto zaujímavá suma nemyslíte? Ja viem, že nie každý študuje materiály do MsZ podrobne, ale čo sa týka rozpočtu mala by sa dôkladne prejsť položka po položke aby sa predchádzalo takýmto uzneseniam. S konštatovaním, že zase pchám nos do niečoho čomu ani nerozumiem pozdravujem všetkých a hlavne jednu z ďalších mestských podľa môjho názoru zbytočných firiem s dvomi konateľmi – Nitriansku Investičnú, ktorú asi tiež nikto nezruší alebo nedá čo i len návrh na jej zrušenie. Prečo, to sa treba pýtať inde, ale o tom možno nabudúce.

pavol obertáš

Volám sa Pavol Obertáš a som obyvateľ Klokočiny a občan hrdého mesta Nitra. Som jeden z tých čo nie sú spokojní s doterajším vedením nášho mesta hlavne, čo sa týka financovania mestských podnikov a ich prístupu k občanovi. Ďalej sa mi nepáči celkové nakladanie s financiami mesta , či už pri verejných obstarávaniach alebo pri rôznych investičných akciách. Možno aj touto formou si dovolím poukázať na niektoré veci v meste, o ktoré by sme sa mali začať viac zaujímať. Viac o veciach, ktoré trápia občanov a obyvateľov Klokočiny v skupine na facebooku "Klokočina - problémy obyvateľov".

Chcete komentovať dianie v Nitre?
Fotíte zaujímavé fotky Nitry?
Zriaďte si bezplatne blog na NitraDen.sk a vašu tvorbu môžu uvidieť tisíce ľudí.

Registrácia / Prihlásenie na Blog

Najčítanejšie za týždeň

Copyright © NitraDen.sk Všetky práva vyhradené. NitraDen.sk si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku, jeho častí a zverejnených fotografií.

X