Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
Tipy na články: [email protected] / 0918 378 828
POTRAVINY: Ceny potravín porastú
Pohľad na chlieb v obchode s potravinami. Podľa odhadov ceny potravín v najbližšej dobe porastú. Bratislava, 30. august 2012. Foto: SITA/Jozef Jakubèo
16. októbra 2013 Správy Nitra od NitraDen.skTASR Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona ilustračné: SITA/AP

Aj chlieb podlieha novým trendom, rastie záujem o fit program!

Nitra 16. októbra – Pekári i spotrebitelia dnes oslavujú Svetový deň chleba. Slovensko patrí ku krajinám, kde je chlieb od nepamäti každodenným pokrmom, o čom svedčí aj jeho ročná spotreba. Každý Slovák  podľa Štatistického úradu SR vlani skonzumoval priemerne takmer 39 kilogramov chleba, vyše 29 kilogramov pšeničného pečiva a deväť kilogramov trvanlivého pečiva. „Spotreba pekárenských výrobkov u nás je jedna z najvyšších v Európe,“ zhodnotil výkonný riaditeľ jednej z najväčších pekárenských spoločností na Slovensku Penam Peter Živický. Podľa jeho slov aj pekárenský priemysel podlieha vplyvom, novým trendom a zmenám. „Do popredia záujmu spotrebiteľa sa stále častejšie dostávajú výrobky, ktoré sú bezlepkové, ktoré obsahujú viac raže. Sledujeme stále väčší záujem o fit program,“ skonštatoval.
Svetový deň chleba vyhlásila Medzinárodná únia pekární U.I.B. Pekári na celom svete ho oslavujú od roku 2002. Podľa štatistiky Organizácie pre výživu a poľnohospodárstvo FAO sa vo svete ročne spotrebuje takmer 350 miliónov ton chleba. Historici odhadujú, že prvý chlieb pochádza z mladšej doby kamennej, keď začali ľudia pestovať obilie. Rozvojom primitívneho poľnohospodárstva sa objavil prvý pečený chlieb v podobe nekysnutých placiek. O vzniku kvaseného chleba sa traduje viacero legiend. Podľa niektorých sa objavil pred 6000 rokmi v starovekom Egypte, kde možno náhodou a pôsobením baktérií vykysol na slnku. Po jeho upečení si Egypťania obľúbili pochúťku s chrumkavou kôrkou a kyprým stredom. Ďalšia legenda hovorí o tom, že aténska otrokyňa zabudla na chlebové cesto v amfore a to začalo kysnúť. Zo strachu pred trestom zamiešala kysnuté cesto s obyčajným a upiekla chlieb, ktorý Grékom chutil viac ako placky.

Odporúčané články

Témy

Najčítanejšie za týždeň

Bezplatné novinky z Nitry raz týždenne:

Copyright © NitraDen.sk Všetky práva vyhradené. NitraDen.sk si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku, jeho častí a zverejnených fotografií.

OK

Používaním tejto stránky súhlasíte s ukladaním cookies. Viac info tu...