Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
Kolaz stara nitra.jpg
6
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Foto: Klub priateľov starej Nitry - koláž NitraDen.sk

Nitra včera a dnes alebo ako sa mesto pod Zoborom rokmi menilo #233

Aká bola Nitra kedysi? Zmeny sa tu dejú denne, pripomeňme si teda vzhľad a atmosféru niekdajších uličiek a ulíc mesta v premenách času. Vďaka pomoci Klubu priateľov starej Nitry sme pre vás vytvorili sériu výnimočných fotografií z rôznych období nášho milovaného mesta.

Nádherný záber na budovu, ktorá toho zažila naozaj dosť. Fotografia zachytáva kasárne na Martinskom vrchu pod Zoborom, vtedajšiu vojenskú nemocnicu v roku 1905. Počas vojny a aj niekoľko rokov po nej sa tu nachádzal lazaret. Kasárne tvorí 13 pamiatkových objektov a kedysi to tu poriadne žilo. Nachádzali sa tu budovy pre veliteľstvo, strážnica, hostinec, oddychový park a dokonca kolkáreň. Počas výstavby areálu bol zbúraný napríklad aj historický barokový kostolík.

Ako bonus vás na konci článku čaká video zachytávajúce súčasný stav budovy nemocnice.

Foto 1 kasarne nitra martinsky vrch lazaret.jpg
Foto: www.facebook.com

Nitrianska židovská nemocnica vznikla v roku 1940 kedy Ocskayovskú kúriu prerobili na nemocnicu. Stála na mieste oproti bývalému Stavbáru, ako sa vychádza z Nitry na kruhový objazd vľavo. Ulička sa dnes volá Braneckého, smerom k Rolfesovej bani.

Foto 2 zidovska nemocnica.jpg
Foto: www.facebook.com

Takto židovská nemocnica vyzerala. Vieme o nej málo, takmer nikde sa o nej nepíše. Založili ju manželia Adlerovci a samotná je dôkazom toho, aké nezastupiteľné miesto mala židovská obec v Nitre. Po zrušení nemocnice sa v budove nachádzal detský domov. Zbúraná bola v roku 1982.

Foto 3 zidovska nemocnica.jpg
Foto: www.facebook.com

Zoborské jazierko zachytené na fotografii v roku 1932. Sem sa mládež chodila kúpať a trávili tu slnečné dni. Jazierko vzniklo ťažbou žuly. Práve z tejto žuly bola vydláždená väčšina ciest v meste. Voda v ňom bola nádherne priezračná a jedného času sa dokonca hovorilo o jej liečivých účinkoch. Vďaka nim tu dokonca vyrástol penzión, v ktorom sa voda využívala na rôzne liečebné kúry. Bol to prvý liečebný ústav na svahoch Zobora.

Foto 4 zoborske jazierko.jpg
Foto: www.facebook.com

Tak isto ide o fotografiu Zoborského jazierka z roku 1932. Radosť obyvateľom prinášalo jazierko až do polovice minulého storočia. V tom čase však obyvatelia a návštevníci využívali jazierko aj ako bezodnú studnicu na odpad. Preto je voda v ňom veľmi znečistená.

Foto 5 zoborske jazierko.jpg
Foto: www.facebook.com

Bonusové video zo zoborských kasární.

Sledujte novinky z Nitry na Facebooku, Instagrame, alebo ich odoberajte cez e-mail.

K téme

Témy

Najčítanejšie za týždeň

Neprehliadnite

Bezplatné novinky z Nitry raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Máte tip na článok? Napíšte nám TU

Copyright © NitraDen.sk Všetky práva vyhradené. NitraDen.sk si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku, jeho častí a zverejnených fotografií.

X