Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
Stara nitra kolaz titulka.jpg
6
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Foto: Klub priateľov starej Nitry - koláž NitraDen.sk

Nitra včera a dnes alebo ako sa mesto pod Zoborom rokmi menilo #194

Urobte si s nami výlet do minulosti nášho mesta. S pomocou Klubu priateľov starej Nitry sme pre vás vytvorili jedinečnú sériu fotografií zachytávajúcich rôzne podoby starej Nitry.

Takto nejako to vyzeralo na Klokočine približne v roku 1987. Na fotografií je zachytený stavebnú dvor Pozemných stavieb, keď sa stavala Klokočina. Dnes sa tu nachádza Billa a OC Family.

Foto 1 klokocina.jpg
Foto: www.facebook.com

Táto čarovná fotografia pochádza približne z roku 1958. A áno, na rieke Nitra sa zvyklo plachtiť na takýchto plachetničkách. Existoval dokonca takzvaný jachtový klub s vlastnou lodenicou na konci Vodnej ulice, kde sa stretávali členovia. Tú postavil Štefan Jansčák, ktorý tiež klub Lokomotíva Nitra jachting v roku 1956 založil.

Foto 2 plachetnica lod.jpg
Foto: www.facebook.com

Mnohí obyvatelia Nitry si isto zaspomínajú na takéto letá v meste. Oddych na brehu rieky alebo v loďke. Ide o loď triedy Pirát, ktoré boli pretekárske. Súťažilo sa na nich hlavne na Nitrianskom Rudne, Počúvadle a v Senci. Dokonca sa tu dalo aj voziť na vodných lyžiach. Kedysi bola voda čistá, až bolo vidieť na jej dno.

Foto 2 plachetnica lod oddych na brehu.jpg
Foto: www.facebook.com

Mladý fešák na fotografií je pán Bilík, ktorý pózuje pred Mestským domom. Ako jeden z mála vlastnil takýto povoz. Býval pod márnicou. Stalo sa mu vraj aj také, že počul odtiaľ zvuky. Napokon naozaj zistili, že za neboštíka označili živého, ktorý sa tam prebral a buchotom a krikom dal o sebe vedieť.

Foto 4 koc voz.jpg
Foto: www.facebook.com

Takto vyzerala Ďurková ulica v roku 1959. V tom čase sa volala Červenej armády. Isto viete, že na rohu Vikárskej a Ďurkovej domy ešte stále stoja.

Foto 5 durkova.jpg
Foto: www.facebook.com

Sledujte novinky z Nitry na Facebooku, Instagrame, alebo ich odoberajte cez e-mail.

K téme

Témy

Najčítanejšie za týždeň

Neprehliadnite

Bezplatné novinky z Nitry raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Máte tip na článok? Napíšte nám TU

Copyright © NitraDen.sk Všetky práva vyhradené. NitraDen.sk si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku, jeho častí a zverejnených fotografií.

X