Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
Kolaz stara nitra 2.jpg
10
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Foto: Klub priateľov starej Nitry - koláž NitraDen.sk

Takáto bola stará Nitra v minulosti, spoznajte ju s nami. Jej črty sa menia každým dňom

Mesto sa mení z roka na rok a na jeho niekdajšiu krásu môžu mnohí z nás spomínať už len prostredníctvom spomienok starých rodičov či prostredníctvom fotografií. Vďaka pomoci Klubu priateľov starej Nitry sme pre vás vytvorili sériu výnimočných fotografií z rôznych období nášho milovaného mesta.

Pohľad na dnešnú pešiu zónu a v pozadí na súčasné Svätoplukovo námestie. Táto fotografia bola zachytená v roku 1938, keď to ešte bola Wilsonova ulica a tento pohľad vyzeral úplne ináč, ako dnes. Budovy sa zmenili, niektoré zmizli úplne, iné sa prestavali a obnovili.

Wilsonova pesia zona 1938 klubpriatelov.jpg
www.facebook.com

Takto zas vyzeralo okolie štadióna vo výstavbe. Fotografia z roku 1977 zachytáva, ako bol štadión rozostavaný a okolo neho sa ešte nenachádzali takmer žiadne budovy.

Atleticky stadion porovnavacka klubpriatelov milan hloska 1.jpg
Foto: www.facebook.com

Po Svätoplukovom námestí v dávnych časoch prechádzali vozy ťahané koňmi, deti sa tam hrali a obchodníci ponúkali tovar. Páčilo sa vám to pôvodné viac?

Namestie 1915 klubpriatelov.jpg
www.facebook.com

Koryto rieky bolo pred 100 rokmi úplne inde. Často však dochádzalo k záplavám v meste, a tak sa pristúpilo k prekládke koryta. Došlo k nej v 40. rokoch uplynulého storočia.

Rieka v pozadi piaristicky kostol klubpriatelov.jpg
www.facebook.com

Aj takto to vyzeralo na dnešnom Svätoplukovom námestí. Konali sa tu pravidelné trhy, remeselníci predávali svoje tovary, či pestovanie a chovatelia svoju úrodu a mäso. Zorientovať sa vám pomôže budova Ponitrianskeho múzea vľavo a oproti nemu vzadu rožná budova, kde je dnes bistro. Ostatné budovy by ste tu márne hľadali.

Namestie trh klub priatelov.jpg
www.facebook.com

To isté miesto a tak isto aj trh. Takýto živý mohol byť, až sa ľudia nepomestili. Tento trh sa konal vedľa budovy dnešného Ponitrianskeho múzea okolo rokov 1925 až 1930 je ďalším dôkazom, že mesto žilo aj kedysi.

Ludia namestie trh 1935 1940 klub priatelov.jpg
www.facebook.com

Prelomovým rokom v cestnej verejnej doprave bol rok 1925, kedy bola v Nitre udelená prvá koncesia na autobusovú linku mestskej dopravy. Dňa 9. septembra 1925 ju dostal Jozef Fiala pre trať Zobor – námestie – Železničná stanica. Dopravu na tejto linke zabezpečoval jeho spoločník Anton Hrachovický s autobusom Ford. Druhú autobusovú koncesiu dostal Karol Fischer už 10. októbra 1925 pre trať Párovce – Kalvária, no v roku 1929 sa už tento dopravca v zozname koncesionárov pravidelnej dopravy nenachádzal. Namiesto neho do Pároviec jazdil Karel Weisz, ktorý koncesiu dostal v roku 1927. V roku 1927 dostal koncesiu aj samotný Anton Hrachovický pre trať Železničná stanica – Zobor, Chmeľová dolina. Mestská autobusová doprava bola v rukách súkromných dopravcov do roku 1948.

Namestie hromadna doprava klubpriatelov.jpg
www.facebook.com

Sledujte novinky z Nitry na Facebooku, Instagrame, alebo ich odoberajte cez e-mail.

K téme

Témy

Najčítanejšie za týždeň

Neprehliadnite

Bezplatné novinky z Nitry raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Máte tip na článok? Napíšte nám TU

Copyright © NitraDen.sk Všetky práva vyhradené. NitraDen.sk si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku, jeho častí a zverejnených fotografií.

X