Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
peniaze
ilustračné
8. júla 2013 Správy NitraIné správy z Nitry od NitraDen.skSITA, © SITA 2013 Ilustračná: SITA/AP

Kraj naleje 729-tisíc eur do spoločnosti Energo-SK

Energo-SK zriadil kraj v roku 2005 s cieľom ušetriť na energetických nákladoch zariadení vo svojej zriaďovateľskej pôsobnosti

NITRA 8. júla – Nitriansky samosprávny kraj naleje do svojej akciovej spoločnosti 729-tisíc eur. Zvýšenie základného imania o túto sumu dnes schválili krajskí poslanci. Finančnú injekciu kraj nedáva tejto spoločnosti prvý raz. Viacerí poslanci na zastupiteľstve kritizovali, že napriek dlhodobej sanácii finančných problémov zo strany kraja Energo-SK stále nie je v dostatočne dobrej kondícii. „My dlhodobo riešime len dôsledky, nie príčiny problémov spoločnosti,“ povedal podpredseda kraja Juraj Horváth (Smer-SD).

Akciovú spoločnosť Energo-SK zriadil kraj v roku 2005 s cieľom ušetriť na energetických nákladoch zariadení vo svojej zriaďovateľskej pôsobnosti, a to rekonštrukciou kotolní a nákupom energií vo veľkom množstve. Keďže rekonštrukcie sa započítali do cien za dodávku energií, viacerým zariadeniam sa nepáčilo, že namiesto úspor platia viac. V druhom volebnom období poslanci ponechali na dobrovoľnom zvážení jednotlivých zariadení, či chcú zostať v Energo-SK. Mnohé zo systému vystúpili. Podľa poslanca Zoltána Daniša (Smer-SD) bolo práve toto veľkou chybou, ktorá sa negatívne podpísala pod situáciu v Energo-SK. Dnes je zo zhruba 150 zariadení v zriaďovateľskej pôsobnosti kraja v správe tejto energetickej spoločnosti len tretina. Poslanec Marián Radošovský (KDH) poukázal na iný problém – mnohé krajské zariadenia Energu-SD neplatia. „Nie je predsa možné, aby si školy a zariadenia sociálnych služieb robili z tejto spoločnosti banku,“ podotkol.

Predseda samosprávneho kraja Milan Belica označil Energo-SK za dobrý projekt, ktorý bol nedôsledným riadením devalvovaný. Zdôraznil, že spoločnosť dokáže získať lepšiu cenu za energie, pretože ich nakupuje vo veľkých množstvách. „V tom je tá poézia Energa-SK. Diskusia sa mnohokrát zvrháva len na to, že koľko má Energo-SK mínusov, ale nikto porovnateľne nezhodnotí, čo by bolo, keby sme postupovali podľa modelu každá škola zvlášť,“ poukázal Belica. Ako pripomenul, cieľom spoločnosti bolo aj to, aby sa náklady na energie rozložili na jednotlivé zariadenia kraja podľa princípu solidarity. Niektoré školy, zdravotnícke či sociálne zariadenia majú staré kotolne a vysoké náklady, iné majú zateplené budovy, vymenené energetické zdroje aj okná. „Samozrejme, že riaditelia zariadení, kde sa už úpravy urobili, by najradšej zo systému vystúpili a hospodárili si sami,“ povedal Belica.

Sledujte novinky z Nitry na Facebooku, Instagrame, alebo ich odoberajte cez e-mail.

K téme

Témy

Najčítanejšie za týždeň

Neprehliadnite

Bezplatné novinky z Nitry raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Máte tip na článok? Napíšte nám TU

Copyright © NitraDen.sk Všetky práva vyhradené. NitraDen.sk si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku, jeho častí a zverejnených fotografií.

X