Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
Kybel_maciek.jpg
4
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Kýbel Mačiek
1. februára 2017 Diskusia()

BLOG: Nitriansky kultúrny sprievodca – Kýbel Mačiek – kapela, ktorá preberá nitriansku hudobnú štafetu

V Nitre máme hrad, občas veterno a okrem toho aj bohatú tradíciu úspešných kapiel, z tradičných spomeňme napríklad Horkýže Slíže, z mladších Zoči Voči či The Paranoid. Nitrianske „kultúrne podhubie“ však neprestáva vypúšťať nové talenty, a tak si dnes niečo povieme o kapele Kýbel Mačiek, ktorá derie pódiá od roku 2010.

Svoj štýl kapela nazýva „buranroll“, pre menej tolerantných „progresívny punk“. Kýbel Mačiek vznikol v hudobne priaznivom prostredí – vysokoškolskom internáte. Jeho budúci zakladatelia žili rokenrolom v takej miere, v akej ho ponúka štúdium na vysokej škole. Zakrátko sa im nahromadili zážitky, ktoré sa odrazili na tematike ich prvotnej tvorby. V roku 2010 obsadili skúšobňu v Mlynárciach v štvorčlennej zostave – Bilbo (basgitara, spev), Juraj Z. (gitara), Šariš (gitara), Rado (bicie).

Kybel macek3.jpg
Kýbel Mačiek

V nehostinnej prízemnej budove, ktorá nebyť kapiel by už zrejme bola zrovnaná so zemou, chlapci naskúšali repertoár pre svoj prvý album Vzbura Buranov. Ich debut sa vyznačoval pomerne netypickým prístupom k hudbe a preberanými témami, čoho dôkazom je aj samotný názov albumu a tiež názvy pesničiek. Album bol vydaný v roku 2012 a pokrstený vo svätyni nitrianskych muzikantov – Starej Pekárni, krstnými otcami boli gitaristi z Horkýže Slíže Mário Sabo a Juraj Štefánik.

Kybel macek2.jpg
Kýbel Mačiek

Vydať prvý album sa podarí kdekomu, ťažší údel je nadviazať na prvotný úspech. Kapela strávila 4 roky brázdením klubov a festivalov po celom Slovensku a pomaly zisťovala, čo všetko „obnáša“ muzikantský život. Najväčší úspech dosiahli na najznámejšom rockovom festivale na Slovensku – Topfeste, kde bolo na ich popoludňajšie vystúpenie zvedavých niekoľko sto divákov.
Akonáhle život opäť priniesol nové témy na tvorbu, Kýbel Mačiek sa rozhodol na čas presídliť sa do štúdia.

Kybel macek.jpg
Kýbel Mačiek

Druhý album Degenerácia uzrel svetlo sveta v roku 2016. Krst bol veľkolepý, konal sa v Starej Pekárni. Rolu krstnej mamy tentoraz zohrala nitrianska herečka Alena Pajtinková, známa tiež ako speváčka skupiny BijouTerrier. Kýbel Mačiek opäť predviedol svoju šou, do ktorej patrí aj obhadzovanie publika hlávkovým šalátom či rozprašovanie hasiacieho prístroja. Kapele sa podarilo niečo, čo nie je samozrejmosťou – vytrvať, prežiť niekoľko pádov a nepohôd a zaujať si svoje miesto na scéne. Z interných zdrojov kapely vieme, že už teraz majú dostatok hudobného materiálu na ďalší album, tak dúfajme, že nepoľavia a ukážu svetu, čo v nich je!

Chcete komentovať dianie v Nitre?
Fotíte zaujímavé fotky Nitry?
Zriaďte si bezplatne blog na NitraDen.sk a vašu tvorbu môžu uvidieť tisíce ľudí.

Registrácia / Prihlásenie na Blog

Najčítanejšie za týždeň

Copyright © NitraDen.sk Všetky práva vyhradené. NitraDen.sk si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku, jeho častí a zverejnených fotografií.

X